cocuk gelisimi etkinlikleri

|0 yorum
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ:


PLANLANIŞI

1. Tekniğin ve problemin sınıfa nasıl sunulacağı,
2. Bu tekniğin kullanılışı için gerekli işlemlerin neler olduğu,
3. Sonucun nasıl özetleneceğini planlanmalıdır.

UYGULANIŞI

1. Konuşulanları ve görüşleri yazacak bir sekreter seçilmelidir.
2. Bu teknikle işlenecek olan problem sunulmalıdır.
3. Sınıfa, akıllarına gelen herhangi bir fikri, mantık ölçülerine vurmadan söylemelerinin gereği belirtilmelidir.
4. Tekniğin devamı esnasında eleştirilere yer verilmemelidir.
5. Tartışmanın sonunda, fikirler taranıp değerlendirmesi yapılmalıdır.
6. Son olarak, problem için uygun olan çözüm biçimi özetlenmelidir.

beyin fırtınası etkinliğinde, probleme çözüm yolu üretmek için; benzerinden yararlanma, düşünce ilişkisi kurma (fikir bağlantıları kurma), zarardan yarar çıkarma, gibi çözüm etkinlikleri kullanılması gereğini önermektedir.

1. Benzerinden yararlanma: Bir problemi, çözmek için yollar aranırken tabiattaki örneklerden yararlanmak mümkündür. Örneğin, pamuk liflerini tohumdan ayıran çırçır makinasının bulucusu, bu makinayı, “bir kedinin pençesini çitten geçirip bir civcivi nasıl kavradığını görerek” geliştirmiştir.
2. Fikir bağlantıları kurma: NASA yetkilileri, astronot elbiselerinde, fermuar yerine geçecek bir düzenek arıyorlardı. Fikir bulma timi, toplantıda sözlükten rasgele “yağmur ormanı” sözcüğünü seçti. Beyin fırtınası tekniğinin kullanıldığı
3. Zarardan yarar çıkarma: ABD’de bir bira fabrikası, dinlenmiş birayı, ücret karşılığı elden çıkarmak gibi bir problemle karşı karşıya kalmıştı.
Yöntem uygulanmadan önce, katılımcılar “U” şeklinde düzenlenmiş sınıf düzeninde yerleştirilirler ve herkesin görebileceği şekilde iki havuz oluşturulur. Bunlardan ilki, “sorun”, diğeri, “çözüm” havuzudur. Sorun, analiz edilir ve çözüm seçenekleri üretilir. Tanımlanan sorun ve üretilen çözüm seçeneklerini numaralamakta yarar vardır. Katılımcı sayısı, 6-12 kişi olarak önerilmektedir.

ÜSTÜN YÖNLERİ

1. Yaratıcılığı özendirir ve geliştirir.
2. Sınıf faaliyetlerine çeşni katar ve zevkli bir hava getirir.
3. Herkes aklına geleni söylediği için gerilimi azaltır.

EKSİK YÖNLERİ

1. Bazı öğrenciler için uygulanması zor olabilir.
2. Bu teknik, daha çok üstün yetenekli öğrencilerle başarılı olarak kullanılabilir.

İyi bir beyin fırtınasında, fikirler başka fikirleri doğurur ve yaratıcılık seli etrafı sarar. Bunu yapabilmenin yolu, şu basit iki kurala uymaktan geçer:


1. Hiçbir fikrin üzerinde durulmaz.
2. Her fikir kaydedilir: “Kötü fikir yoktur”.

Uygulamayı başlatırken, düşünceyi orijinal, ilgi çekici ve dikkat toplayıcı bir şekilde sunmak üzere etkinlik, “ters beyin fırtınası”; örneğin, “bir ülke nasıl demokratik hale getirilemez?” şeklinde de tasarlanabilir

KAYNAKÇA

1. Demirel, Ö., 1999, Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı, Pegem Yayıncılık, Ankara.
2. Hardingam, A., 1997, Takım Çalışması, (Çev. A. Bora ve O. Cankoçak), İlkkaynak Yayınları, Ankara.
3. Erginer, E., 1999, Öğretim İlke ve Metotları, Anı Yayıncılık, Ankara.
4. Yüksel, Ö., 1997, Öğrenme ve Öğretme.
5. Kaptan, S., 1998, Fen Bilgisi Öğretimi, Anı Yayıncılık, Ankara.

http://w3.gazi.edu.tr/~yunsal/beyin.htm



Beyin fırtınası
Beyin fırtınası: kelimesi herşeyden önce bir çok kelime gibi türkçemize yanlış bir şekilde girmiş bir tanımlamadır.
asıl çeviri anlamı fikir fırtınası: olduysada zaman içerisinde Beyin fırtınası: olarak bir şekilde ister istemez bu şekilde benimsenilmiştir.
Beyin fırtınası: Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere engel koymaksızın, önceden belirlenmiş kurallar dahilinde yapılan fikir yaratma yöntemi. Bu kavram bir reklamcı olan Alex Osborn tarafından geliştirilmiştir.
Tanım:
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır. Yargılama yapılmadığı için fikirlerin birbirini besleyeceği ve evrileceği varsayılır.
Bir konuya çözüm getirmek, karar vermek, hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan üretimci bir tekniktir.

cocuk gelisimi etkinlikleri

|0 yorum
Çocuk etkinlikleri, okul öncesi eğitim kurumlarında bir gün içinde uygulanan ve çocuğun bütün gelişim alanlarını destekleyen tüm etkinlikleri kapsamaktadır. Eğitimdeki bütünlük ilkesi göz önünde bulundurulursa çocuk etkinlikleri çocuğun her yönden gelişmesine imkân tanıyan ve onu tüm yönleriyle geleceğe hazırlayan etkinliklerdir. Çocuk etkinliklerine, çocuğun okul öncesi eğitimi programında yer alan tüm amaç ve kazanımları kazandığı etkinlikler de denebilir. Çocuğun birçok yönü (yaratıcılık, paylaşma, duygusal rahatlama, araştırma-soruşturma, merak, dili etkin bir şekilde kullanma, yorum yapabilme, bedenini etkili bir şekilde kullanabilme vb.) bu etkinlikler sırasında gelişmektedir. Çocuk etkinlikleri tek başına düşünülemez, her biri birbirini tamamlar niteliktedir ve her birinin çocuğun farklı yönlerini geliştiren özellikleri vardır. Okul öncesi eğitimde yer alan çocuk etkinlikleri kapsamında sanat etkinlikleri, Türkçe dil etkinlikleri, oyun etkinlikleri, müzik etkinlikleri, fen ve doğa etkinlikleri, okuma yazmaya hazırlık çalışmaları yer almaktadır. Okul öncesi eğitim programı bu etkinlikler kapsamında yapılmaktadır. Bu derste çocukların yaş ve gelişim özelliklerine uygun etkinlikleri tanıyarak seçebileceksiniz. Ayrıca bu etkinliği hazırlayabilecek ve çocuklara uygulayabilme becerisi elde edeceksiniz. Verilen örnek etkinlik ve araç gereç rehberliğinde uygun etkinlik seçmek, yaratıcılığınızı kullanarak, hazırlayabilmek ve uygulayabilmek için yeni bilgi ve beceriler kazanacaksınız.

cocuk gelisimi etkinlikleri

|0 yorum