KUM BOYAMA

Kum boyama, yüzeyindeki kâğıt tabakası sıyrılıp çıkarıldığında, yapışkanlı olan karton üzerindeki önceden hazırlanmış birtakım yazı, harf içerebilen resimleri renkli kumlar dökerek boyamaktır.
Bu buluş çocukların renkleri öğrenmesini, özel olarak önceden hazırlanmış resimleri boyarken bir sonraki adımı düşünerek zihinsel becerilerinin artmasını, harfleri ve sayıları tanımasını sağlar. Kum boyama, kişinin hayal gücüne dayanarak karton üzerine zaten kazınmış olarak birtakım resimleri, sayıları veya harfleri sırayla renklendirmesine olanak verir. Çocuğun karton üzerindeki resim veya yazıları istediği sırada ve istediği gibi boyaması, onun plan yapma kabiliyetine yardımcı olmakta, onun sanatsal faaliyetlere yatkın olmasını sağlamakta ve hatta gelecekteki seçimlerinde sağlıklı kararlar almasına imkân vermektedir. Aileyle birlikte yapılan kum boyama ise, çocuğun ailesiyle geçirdiği zamanın kalitesini artırır. Çocuk yaptığı resmi özel jelatin poşetiyle kaplayarak evdeki bir duvarda ya da odasında sergileyebilir. Eserini sergilemesi çocuktaki özgüveni artırır.







Kum Boyama Nasıl Yapılır?
Kum boyama kartı, 2 katmandan oluşur. Üst katmandaki yapışkanlı etiket tabaka üzerine çizilmiş resmin dış sınırları iğne veya kürdan yardımı ile kaldırılır. Kaldırılan koruyucu bölgenin altı yapışkan özelliğine sahip olduğu için, kum boyama kartı üzerine dökeceğiniz kum, sadece açılan bu bölgeye yapışır ve resmin hala kapalı olan diğer bölgelerine herhangi bir zarar vermez ve bu bölümlere kum bulaşmaz. Kartın üzerindeki yapışmayan kum, kabına geri boşaltılır. Sonraki aşamada ise resmin kalan hangi bölümünü boyanmak istenirse, sadece o bölümü açılır ve dilenen renkte kum dökülerek boyanır. Resmin tüm bölgelerine kum dökülerek boyadıktan sonra figürlerin arka fonu da boyanır ve resim tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder